Els altres guionistes

Share

Definició de guionista: aquell tipus solitari i raret que treballa sol a casa creant personatges i trames per a la propera sèrie d’èxit, o dialogant alguna pel·lícula i que de tant en tant, quan li ho permet, trepitja la catifa vermella per recollir algun Goya o premi per l’estil. Això és així, oi?


En efecte. Gràcies, Palomino. (amb salutacions a l’Oriol Grau, i un record per al gran Bernardo)

Cal estar a l’aguait per no caure en els tòpics, i és que hi ha una idea que hem de lligar al cervell amb un cordillet perquè no se’ns escapi i és que molts companys, potser una majoria, es guanyen la vida escrivint per a programes documentals, infantils, educatius… i, només faltaria, aquell sac tan gros que anomenem “entreteniment”, (com si la ficció, els infantils o els educatius no poguessin entretenir!): programes d’humor, magazines, concursos, “realities”, i un reguitzell de formats, gèneres i barreges que m’esgota només de pensar-hi.

Si els guionistes ens queixem sovint del poc reconeixement que tenim en el nostre ram i en la societat en general-, –i cal admetre que com a col·lectiu no som gent d’acció- amb doble raó s’haurien de plànyer els guionistes de concursos, programes infantils, magazins, educatius, etc. I és que els guionistes sovint valorem més el guió de ficció que no pas el de la resta de programes. La majoria de masterclasses, seminaris, ponències, tallers i dissertacions es fan sobre ficció. Bé, potser amb l’excepció dels documentals, pel prestigi implícit que comporta el gènere, i l’humor, per la seva gran popularitat. (Més comèdia, executius de les televisions!)

Recordem com en els programes d’humor de Buenafuente sovint apareixien els guionistes com a personatges del programa. Recordeu el “guionista simpàtic”? Va servir per aprendre que la immensa majoria d’acudits els escrivien abans unes persones. A la sèrie Porca Misèria, en Joel Joan interpretava precisament un guionista d’un late show. És un clàssic. I acudits sobre guionistes els fa també el Gran Wyoming a el Intermedio . Però fora de l’humor, en què els guionistes són força visibles perquè tenen un deure clar de crear acudits (en forma de gag, esquetx, monòleg, comentaris), el guionista d’entreteniment és transparent.

Són professionals que s’enfronten cada dia a un full en blanc per escriure un donapàs enginyós, o una pregunta que sigui alhora creativa i intel·ligent, o una prova d’un concurs que sigui divertida i educativa, o una peça infantil divertida i que mantingui un objectiu pedagògic… ; No oblidem que són tan guionistes aquests com el creador d’una sèrie de la HBO. Cal reivindicar més i donar visibilitat a TOTS els guionistes, i tot i que ja ho fem des d’aquest blog, penso que encara ho hem de fer més.

El cas és que un guionista de ficció ens l’imaginem fàcilment escrivint diàlegs a casa (tot i que sigui un altre tòpic). Un guionista d’humor, com he dit, ens l’imaginem escrivint un acudit, i potser rient-se’n una mica. Com ens imaginem el guionista d’un magazine? De fet, molts companys de ficció fins i tot ignoren maneres de treballar dels seus col·legues d’entreteniment. Jo penso que, tot i que normalment la feina o els gustos ens porten a escriure per un gènere o altre, no fa nosa tenir una mica més de coneixement horitzontal.

La clau és que l’entreteniment no és un gènere, sinó una galàxia que engloba tot de gèneres i formats diferents, i per tant implica feines diferents: des d’estar a plató, a la sala de muntatge, llegir premsa, pensar acudits, pensar proves, escriure un esquetx, reunions (moltes reunions!) per parir idees, documentar-se, entrevistar, etc, revisant guions d’altres, visionar, redactar projectes, escriure veus en OFF… Les tasques es combinen de maneres molt diferents. De fet, no poques vegades se superposen tasques de redactor i guionista i, tot i que és un interessant debat intentar dilucidar on acaba l’un i comença l’altre, jo penso que realment hi ha moments en què ets guionista i redactor. Es pot ser dues coses alhora. No passa res.

En definitiva, em proposo aportar una mica més de llum en aquest aspecte en futurs posts. Naturalment convido als meus companys de redacció i als lectors d’aquest blog a fer el mateix.

Toni Cama

About Toni Cama

Guionista tot terreny en TV. S'ha entretingut fent entreteniment, ha xalat com un nen escrivint per a programes infantils, s'ha format treballant en documental, s'ha promocionat creant publicitat, ha somniat fent ficció i ha rigut escrivint gags. Gèneres preferits: el misteri, la ciència ficció, el fantàstic i és clar... la comèdia.

2 comments on “Els altres guionistes

  1. Com que el conec bé, puc dir-ho : el que s’afirma aquí al damunt a propòsit del Toni Cama és cert, sense cap mena de dubte. El Toni té aquestes virtuts i una més, que no ha esmentat i que em permeto afegir jo : és tan modest com brillant, i no sabria decidir en quin ordre cal posar aquestes dues facetes seves…

Comments are closed.