SETZE MESOS DE GUIÓ.CAT

Share

Quaranta-quatre articles, que es diu aviat.

Guió.cat ja té setze mesos de vida, i ara que a l’agost tot s’alenteix i la gent té més temps potser és moment d’explicar com vam començar.

FADE IN a la meva cara de sòmines mirant a l’infinit. Notes d’arpes si es vol un efecte més oníric, perquè quedi clar que és un

FLASHBACK

Vet aquí que una vegada ens  vam trobar set guionistes a la junta de Guionistes Associats de Catalunya. I entre d’altres coses se’ns va acudir que la professió de guionista encara no tenia un blog en català. No un blog de l’associació de guionistes, sinó un d’independent que, encara que fos humilment, pogués parlar amb veu pròpia i pogués obrir-se al ventall més ampli de veus i opinions. Per això vam crear el blog. Per això i, què coi, perquè ens venia de gust fer-ho.

No érem els primers guionistes a escriure de guió. Teníem el referent de BloguionistasGuionistasVLC, però realment no sabíem què era fer-ne un. Vam adquirir un domini i un allotjament,  i vam marejar el tema: calculant si tindríem temps, com hauríem d’estructurar-ho, combinant-ho amb altres coses… Fins que vam arribar a la conclusió que la manera més raonable de començar un projecte és llançar-t’hi  sense pensar en les conseqüències. O sigui que vam triar el Marçal Cebrián perquè ostentés el càrrec d’editor, vam posar una plantilla de WordPress i ens vam posar a escriure…. I sabeu què? El sistema funciona!

La Mireia Llinàs va encetar el blog parlant de comèdia romàntica, la setmana següent un servidor va reivindicar la sitcom, el Marçal Cebrián, al seu torn, va explicar-nos els errors més comuns que se sol trobar com a lector de guió, l’Eduard Sola va posar nom a aquell sentiment segons el qual de guió, realment no en sabem ni un borrall, la Gemma Rodríguez es va estrenar confessant que era el seu primer post en un blog, per fer-ho esplèndidament tot lloant la sèrie danesa Borgen, el Rodolf Giner va exposar en primera persona el tràngol de l’escriptura i la Txell Llorens va donar a conèixer alguns títols del DocsBarcelona del 2015… No us esvereu, que no esmentaré els 44 articles, però ja ho veieu: parlem de tot.

I a més volíem col·laboradors: d’aquells que sense tenir cap compromís amb el blog, escriuen per amor a l’art. I els hem tingut! l’Arnau Margenet -periodista, guionista, realitzador i blogger- amb una crònica de l’extraordinària Masterclass de guió d’Alberto Marini; la guionista, dramaturga i directora Carmen Marfà, sobre la seva websèrie”El Ramon de les Olives”; el Daniel Rissech, guionista multidisciplinar, sobre el guió als videojocs; l’Enric Gomà, guionista i membre fundador de Guionistes Associats de Catalunya, amb un excel·lent article d’opinió sobre la polèmica de l’alfombra vermella dels Goya; i el Víctor Sala, organitzador del SerielizadosFest, proposant maneres d’exportar les sèries catalanes.

Així, amb una puntualitat, potser no de rellotge suís, però sí raonable, hem anat fent. Estem contents que la gent ens llegeixi. Sí! ho fan! No ens ho ens diu només els recompte automàtic, amb alguns articles que han arribat als dos mil clics,  sinó també el feedback que ens arriba als autors per Facebook i Twitter, per no dir els comentaris mateixos al blog.

El repte no és que et llegeixin mil persones a internet, ni que ho facin quan publiques només en català, ni tan sols quan ho dediques un blog al guió ( el que vindria a ser el germà lleig de la família audiovisual). Per nosaltres el repte és tenir lectors a cada setmana, a cada article.

I on els trobo tots aquests articles?  Doncs aquí!

TOTS ELS ARTICLES!

Sí, aquí hi són tots. De debò. Feu-hi una ullada. I si no hi trobeu el que busqueu, potser és perquè es tracta d’un article que voldríeu escriure vosaltres. Així que si us piquen els dits, contacteu i parlem-ne. Nosaltres, encantats.

Que passeu un bon agost! Bona lectura i millor escriptura!

Toni Cama

About Toni Cama

Guionista tot terreny en TV. S'ha entretingut fent entreteniment, ha xalat com un nen escrivint per a programes infantils, s'ha format treballant en documental, s'ha promocionat creant publicitat, ha somniat fent ficció i ha rigut escrivint gags. Gèneres preferits: el misteri, la ciència ficció, el fantàstic i és clar... la comèdia.